Jag äter regelbundet - varför?Mitt knep är att, oavsett om jag pluggar eller jobbar, aldrig glömma att titta på klockan.
Mellisdags, kanske?


En gammal klyscha när man pratar om viktnedgång och hälsa är ju att man bör äta regelbundet. Det här är något jag faktiskt alltid varit duktig på, oavsett om jag haft en duktig eller slarvig period. Antagligen är det något som kommer från barndomen, då regelbundenheten alltid var ett faktum. Jag har vänner som inte alls förstår meningen med det här, som äter när de blir hungriga.
Men de har å andra sidan inte issues med maten heller.

Varför ska man äta regelbundet då? Ja, jag kan ge två svar. Ett som jag har snott från min vän, en tjej som kan väldigt mycket om hälsa och viktnedgång och ett från min personliga synvinkel:

Min väns svar: Äter man lunch klockan 12 och därefter väntar med middagen till klockan 20 utan att äta något emellan, så blir kroppen lycklig klockan 20 och samlar på sig all mat. Den har väntat i åtta timmar på mat och nu äntligen kommer något. I värsta fall kanske hela middagen lagras som fett. Bättre är då att dessutom lägga in ett mellanmål på eftermiddagen. Det kan vara en frukt, några knäckebröd, lite yoghurt eller något annat.

Mitt personliga svar: Ett bra exempel på det här är när jag var ute och reste för någon vecka sedan. Då struntade jag i allt vad duktighet heter och åt hejvilt. Lätt hänt kanske, speciellt när landet är USA. Nåväl. Vi åt hotellfrukost med scrambled eggs, bagels och apelsinjuice vid halvnio. Kvart i tolv började jag känna att det var dags för lunch, men mina föräldrar var inte hungriga och dessutom var vi tvungna att hitta ett lämpligt lunchställe. Det blev att vi satte oss för lunch endast en timme senare, vid kvart i ett. Då var det dock redan 'försent'. Då hade jag hunnit bli superhungrig och det 'räckte' inte med en sallad. Jag fann mig själv beställa en stor pastarätt och till det äta massa bröd.
Visst kan jag inte skylla enbart på regelbundenheten. Jag hade kunnat nöja mig, restrain myself from fallling så att säga. Dock kan jag ärligt säga att om vi hade ätit kvart i tolv så hade jag nöjt mig med en ceasarsallad och krutongerna däri.

Min poäng är att för mig är regelbundenheten helt avgörande. Det kan vara jobbigt för vännerna i min omgivning som inte är vana vid detta och som gärna äter restaurangmiddag klockan 20 en fredag. För mig är det omöjligt, även om jag på fredagar får äta vad jag vill (nästan). De får väl helt enkelt vänja sig.

Såhär gör jag:
Frukost om jag jobbar: ca 7.30   om jag inte jobbar: 8.30 (jopp, brukar bli så även på helger. Varför sova längre om man inte har någon anledning till det?)
Lunch: 11.00 om jag jobbar (dagisjobb, ni vet), annars 12.00
Mellanmål: 14.00 om jag jobbar, annars kanske runt 15.00
Middag: 17.30-18.00 om jag jobbar, annars 18.00-18.30 någon gång.
Kvällen: Känner jag för något så tar jag det mellan 20 och 21, försöker att inte äta senare men det fuskas lite på just den fronten.

Hur ser ni på regelbundenhet?

RSS 2.0